Unge folk vet veldig mye om psykisk helse og hvordan de kan støtte hverandre og hipp hurra for Magnus som er dagens helt!

SKAM: Jeg har ventet, refreshet, ventet og refreshet. Og i dag var det Magnus som ble dagens antistigmahelt og på en så enkel og elegant måte bare fikk sagt rett frem at bipolar ikke betyr gæren og at maniske episoder ikke diskvalifiserer alle følelser en person har eller noensinne har hatt.

BIlde: Pixabay
BIlde: Pixabay

Jeg vet ikke helt, men jeg trodde kanskje SKAM skulle gjøre det mer komplisert og jeg ble så lettet over at de løste det så enkelt.

Dette er fantastisk folkeopplysning. Det betyr ikke at relasjoner er enkle saker og at psykiske helseproblemer er easy peasy. For det er det jo ikke. Relasjoner er komplisert og livet er hardt. Men jeg liker måten SKAM viser at unge folk har mye kunnskap om hvordan man kan støtte og ivareta hverandre. Jeg tror det er viktigere at det er Magnus som sier dette til Isak istedenfor at den litt småcreepy helsesøsteren skulle ha forsøkt å «nor-ma-li-se-re».

For en del år siden var jeg med på et undervisningsopplegg til bruk i videregående skole. Flere unge folk (og da var jeg jammen meg en av dem, tenk det!) reiste rundt på skoler landet over og fortalte om egne historier. Målet med undervisningen var delvis å avmystifisere litt (for mange kommer jo til å slite psykisk i løpet av livet) og dels å gi mer kunnskap – men det var også en tilleggsdimensjon, nemlig at elevene skulle få se at de andre i klassen også visste veldig mye om hva vi kan gjøre for å hjelpe hverandre.

Hjelpen er jo ikke nødvendigvis bare i (spesialist)helsetjenesten. Hjelpen kan være en kompis, en venninne, en trener eller en frisør. Det kan være en klem, litt forståelse, raushet og at vi ser hverandre. Hjelpen kan også være at vi lærer mer om at livet går opp og ned og at vanskelig ikke er det samme som håpløst. Hjelpen kan være at man vet at noen støtter en istedenfor å fordømme.

Det kan være mye hjelp i opplevelsen av andres toleranse og aksept. Takk til SKAM som ikke bare bruker klipp og bilder til å vise ungdom hvordan dette er, men også for at kommentarfeltene er åpne slik at unge folk kan se at det er enormt mange andre unge folk med skikkelig gode og støttende holdninger. Da blir det kanskje ikke så skummelt. Og i det øyeblikket man forstår at man ikke er alene, at man ikke er en alien, at andre faktisk kan forstå – da skjer det noe bra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *